Trage Wifi

Hoe kan je de ontvangst van uw wifi signaal verbeteren?

Routers beloven meestal snelheden die niet gehaald worden.

Wat heb je nu eigenlijk nodig van snelheid? Tot 5Mbps is goed genoeg voor chatten, emailen, surfen - videostreaming wordt moeilijk. Voor HD videostreaming heb je best een snelheid van 40 tot 50mbps.

Waar moet je mee rekening houden?

Water en metaal.

Water en metaal verstoren het signaal van de router, hou voorwerpen die dit bevatten dus uit de buurt! (we denken aan bloempotten, radiatoren (metaal EN water!!), andere elektronische apparaten...). Installeer je router dus aub nooit in de meterkast!! Gebruik desnoods powerline adapters om je router centraal in huis te kunnen plaatsen! (vraag hierover info bij ons in de winkel!)

Zoek de beste lokatie.

Met het programma heatmapper kan je in kaart brengen waar je goede en waar slechte ontvangst hebt. Je loopt met je laptop heel je huis door en kan dan perfect zien waar er extra ingrepen nodig zijn.

Installeer powerline adapters met wifi.

Als je op een plaats waar geen netwerkkabel naartoe ligt (of kan gelegd worden) - bv zolderkamer, toch wifi wenst, dan kan je gebruik maken van powerline adapters met ingebouwde wifi. Deze toestelletjes gebruiken het stroomnet tussen de router en de kamer als kabel en de wifiadapter begint dan vanop die plaats uit te zenden. Groot voordeel is dat je weinig snelheidsverlies hebt en dat het signaal daar super zal zijn. Meestal is dit een betere oplossing dan een wifi versterker (want die moet het doen met het verzwakte signaal op die plaats).

Verander van kanaal.

Standaard wordt een router ingesteld op het minst drukke kanaal bij installatie. Als deze installatie al even geleden is, dan kan de situatie gewijzigd zijn. Je kan verschillende programma's vinden op internet om dit te bekijken (een voorbeeld is InSSIDer) Op deze manier kan je ontdekken welke kanalen veel gebruikt worden in de omgeving en welke niet - kies dus het minst gebruikte kanaal. Snelheid en bandbreedte zullen meteen verbeteren.

Gebruik een andere frequentie.

Vele apparaten gebruiken de 2.4Ghz frequentie, meer volk is tragere snelheid. Als je een dual band router hebt, kan je ook de 5Ghz band gebruiken (onder voorwaarde dat je apparaat het ondersteund natuurlijk). Deze band is over het algemeen sneller, maar zendt minder ver.

Sluit ramen en deuren.

Zeker bij moderne woningen met dubbel of superisolerend glas kan het een groot verschil maken als ramen of (terras)deuren openstaan. Extra isolerend glas houdt radiosignalen gedeeltelijk tegen. Op een zomerdag, als iedereen zijn ramen open heeft staan, kunnen er daardoor veel meer wifi-stoorzenders binnendringen. Deuren en ramen sluiten helpt deze ongenode gasten buiten te houden.